2013. október 22., kedd

Október ....



Reggel arra ébredtem, hogy csörög a telefonom, a feleségem keres mert a gyerekkel bent vannak a kórházban, pici lányom arcüreg gyulladását kezelik és kérdezi mikor megyek be hozzájuk. Álmos vagyok, mert a tegnap éjjelt a Kossuth téren barátokkal töltöttem, és még az éjféli hírekben hallottam, hogy Gergényi műveleti területté minősíttette a teret és kiszorította az ott több napja demonstrálókat.
Mondom a feleségemnek, hogy megyek, de utána a Corvin köznél találkozom barátaimmal, mert megyek az Astoriához a Fidesz nagygyűlésre.
Azt mondják nagyon sokan leszünk, és talán végre valami történik, ha más nem de legalább a tömeg hatással lesz a kormányra.
Ebben maradunk, és megkérdezem mit vigyek be nekik a kórházba.
Délután elindulok befelé, a kórházban nagy zsivaj, a gyógyuló gyerekek futkároznak. Nejem kér, hogy nagyon ne keveredjek semmibe, mert nézték a tv-t és azt látták, hogy a rendőrök készülnek valamire, meg lezárták a Kossuth teret.
Mondtam, oda nem megyek mert már minek.
Puszi lényom homlokára, és indulok a napfényes meleg őszi napon több rétegben felöltözve mert már a Kossuth tér fázósabb estéi megtanítottak rá, hogy "csalóka a napfény"...
Corvin közben egy régi 56-s teherautón korabeli lyukas zászlókkal fiatalok szavalnak verseket.
Talán az állami rendezvény kirendelt "ünneplői díszletei" voltak, mert Fletóék adtak a külcsínyre, 50 éves a forradalom.
Barátaimmal elindulnánk, de egyszerre valahonnan egy egészen nagy tömeg verődik össze, mindenkinél zászló vagy legalábbis kokárda a kabáton.
Skandálnak, "Gyurcsány takarodj, Táncolj Feri, Búcsú buli, Kossuth térre" ...
Hallgatom a rádiót, a telefonomon és azt mondják, hogy a Kossuth téren nagy erőkkel van jelen a rendőrség és nem nyitották meg a teret az oda érkezőknek.
Szólok a többieknek, hogy talán ezekkel nem kellene mennünk, mert a Kossuth téren nincs semmi csak rendőrök.
Abban maradunk, hogy a tömeggel haladva, már számolni sem tudom mert annyian vagyunk, elérve az Astoriát leállunk és megvárjuk az ünnepi beszédeket.
A beszédek alatt körbe nézek, mellettem egy bácsi ül egy kis kihajtható széken, vagy 70 éves, amott egy család anyuka, apuka és a babakocsiban egy pici gyerek. Előttem polgári család, kamaszkorú lányukkal és fiúkkal. Sokan vagyunk, nagyon sokan.
Csörren a telefonom, már szinte Orbán beszéde vége felé, és feleségem idegesen kérdezi, hol vagyok.
Mondom itt állok több ezer emberel együtt az Astoria közepén. Ő mondja, hogy a tv-ben azt látja, hogy a rendőrök oszlatnak és verik a tüntetőket a Deák térnél, tehát menjek mert felénk jönnek.
Egy hölgy közben kezembe nyom egy kézzel irt cetlit, amin az áll, "verik a magyart a Deákon"...
Közben a színpadon Rákay bemondja, hogy merre érdemes haza indulni, mert a Deák tér felé lezárták az utakat.
Indulunk, a tömeg nyom előre, mi hárman a barátaimmal megyünk előre mert a kocsit meg kell találnunk.
Egyszer csak sikítás és üvöltözés támad, emberek menekülnek jobbra, balra. Az anyuka a babakocsival szalad előttem, és azt látom, hogy egyre nagyobb a füst, majd megjelenek a lovak, rajtuk rendőrök kardlappal előre nyújtva. Rohamoznak felénk.
Bevillan apám mondalat amikor mellém esik egy füstölgő valami, hogy amikor 56 októberében lőttek rájuk a legelős az volt, hogy fedezékbe kell ugrani.
Hol van itt fedezék, és egyébként is kik lőnek rám és miért kardlapoznak ezek az "állatok" ?
Kiket bántottam én ... ?
Rohanok hátrafelé és egy kapualjban kötök ki. Hallgatom ahogy a tömeg kiabálja ÁVH, és rohannak a füstben köhögve, fuldokolva emberek százai. A bérház nyitott belső udvarán kb. 10-15 ember, síró gyerekkel, idős bácsi és néni.
Egy lány aki mint kiderül Francia és nem érti mi van itt, tört angolsággal kérdezi tőlem mi történik, miközben egy fiatal srác vérző fejjel esik be az udvarba és orrán száján ömlik a könny, fuldoklik.
Annyit válaszolok : Nemzeti Ünnep.

" Öngyilkos lett a 2006 őszi rendőrterror egyik áldozata. Cs. Attilának „volt egy rossz szeme, meg egy jó. A jót kilőtték, a rosszal meg nem látott. Kapott egy nem enyhe depressziót” – mondta Zétényi Zsolt, az áldozat volt ügyvédje. Zétényi az öngyilkos férfi édesanyját hívta fel, tőle tudta meg ügyfele halálát. "

Jó reggelt Magyarok !

TibiDj

Ui.: "Október 23-án mindenki beszédet mond, aki egy kicsit is számít az ellenzéki térfélen: Kuncze Gábor, Bokros Lajos, Bajnai Gordon, Juhász Péter, Gyurcsány Ferenc, Fodor Gábor, Szabó Tímea, Ungár Klára és Mesterházy Attila szól majd a korszakváltásról."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése